Bony podarunkowe Podaruj ebooka
ODBIERZ TWÓJ BONUS: »
« < 4633 4634 4635 4636 4637 ... 4664 > »

Wałkowanie Ameryki (twarda oprawa)

Podobnie jak Pawlak, który w filmie Sami Swoi powiedział -" Taki był ładny, amerykański'' wszyscy nadal patrzymy na Stany Zjednoczone przez pryzmat stereotypów i dziwnych plotek. Dla jednych z nas Ameryka jest archetypem miejsca, w którym z pewnością osiągniemy sukces, jak również stanowi nasz wymarzony cel idealnej podróży. Dla innych zaś jest to obiekt nazbyt wylewnie okazywanych negatywnych uczuć, wyrażano często z niewytłumaczalnych powodów (np. jakim cudem oni są lepsi od nas, Polaków w tak wielu dziedzinach).

Marek Wałkuski postanowił raz na zawsze obalić funkcjonujące wśród nas stereotypy i pokazać Amerykę taką, jaką jest ona naprawdę, jednocześnie nie narzucając nikomu subiektywnych opinii. W tym celu korespondent Polskiego Radia napisał niebywale ciekawą i wydaje mi się ważną dla polskiej społeczności książkę, która pozwoli każdemu spojrzeć na Stany Zjednoczone w nieco inny sposób.

Ciężko jest przypisać "Wałkowanie Ameryki" do jednego gatunku literatury,gdyż znajdziemy tu wiele elementów związanych z ekonomią, socjologią,gospodarką, kulturą, życiem codziennym i wieloma innymi dziedzinami. Nie oznacza to jednak, że książkę tę czyta się długo i ciężko, niczym podręcznik szkolny. Marek Wałkuski w świetny sposób potrafi wplatać w tekst przeróżne dane i sprawiać, że nawet te najnudniejsze, np liczbowe nie utrudniają nam lektury, a jedynie poszerzają naszą wiedzę.

Prawdą jest, że "Wałkowanie Ameryki" jest książką, która bardzo szybko się zestarzeje. Za pięć, czy dziesięć lat gęsto nagromadzone dane i statystyki będą nieaktualne. Mimo to, jeśli wybieracie się w najbliższym czasie do Stanów Zjednoczonych, lub też jesteście po prostu ciekawi świata koniecznie zaopatrzcie się w tę pozycję. Marek Wałkuski nafaszeruje wasze głowy ogromem przydatnych informacji i da wam nowe, świeże spojrzenie na ten jakże intrygujący kraj. Polecam!
podwojne-zycie-z-ksiazka.blogspot.com Dominika Kacik, 2012-11-11

Wałkowanie Ameryki (twarda oprawa)

Temat USA wałkowany jest ostatnio z powodu wyborów prezydenckich, ale Marek Wałkuski, korespondent radiowej Trójki od lat poznaje ten kraj od podszewki. Wałkuje więc z wdziękiem i dziennikarskim pazurem! W „Wałkowaniu Ameryki" (Editio) opisuje życie codzienne, media, przestępczość, edukację, system polityczny. Powołuje się nie tylko na źródła, których jest bardzo dużo, ale też sprawdził te informacje w codziennym życiu. Świetna rzecz dla przyszłego dziennikarza, ale i kogoś, kto myśli o stosunkach międzynarodowych, amerykanistyce.
Cogito 2012-11-08

Wałkowanie Ameryki

Temat USA wałkowany jest ostatnio z powodu wyborów prezydenckich, ale Marek Wałkuski, korespondent radiowej Trójki od lat poznaje ten kraj od podszewki. Wałkuje więc z wdziękiem i dziennikarskim pazurem! W „Wałkowaniu Ameryki" (Editio) opisuje życie codzienne, media, przestępczość, edukację, system polityczny. Powołuje się nie tylko na źródła, których jest bardzo dużo, ale też sprawdził te informacje w codziennym życiu. Świetna rzecz dla przyszłego dziennikarza, ale i kogoś, kto myśli o stosunkach międzynarodowych, amerykanistyce.
Cogito 2012-11-08

Kulisy Kulinarnej Akademii

Osobiście wolę słuchać Marka Brzezińskiego, który ze swadą, z ogromnym przejęciem, ale też z poczuciem humoru opowiada o swoim pobycie w tej najważniejszej, francuskiej świątyni, do której nawet nie każdy ma dostęp, a którą traktuje się ze śmiertelną powagą. Jednak przeczytać książkę Marka Brzezińskiego o Le Cordon Bleu to także sama przyjemność.

Anglista i psycholog, wieloletni pracownik Radia France Internationale i pracownik Polskiego Radia we Francji, autor książki o Sarkozym – Marek Brzeziński, który tak fantastycznie opowiada w radiowej Trójce o Paryżu, o sztuce kulinarnej, pewnego dnia został bez pracy.

A że dostał niezłą odprawę, a w każdym razie taką, która wystarczyła mu na zmianę kwalifikacji zawodowych, postanowił wstąpić do Akademii Sztuki Kulinarnej, do najświętszej świątyni od jedzenia, do której ściągają chętni z całego świata, w której panuje rygor wojskowy, a też nie każdy ją ukończy. Marek Brzeziński studentem został.

"Dostaliśmy nóż z zębami (…), który jest świetnym narzędziem nie tylko do krojenia chleba, ale także do eleganckiego cięcia wszelkiej maści zapiekanek w cieście. W zestawie znalazły się też rękawy do kremów, pędzelki do smarowania klarowanym masłem ciasta, które ma się szczególnie miło dla oka przyrumienić, ubijaczki do piany, majonezów i sosów winegret, igła albo raczej wielgachna dratwa do zaszywania drobiu…” – tak wyposażony student nie wiedział jeszcze, co go czeka – piekło akademii i rozkosze kulinarnych doznań.

Świetnie pisze Brzeziński o szefach, którzy uczyli w akademii, o kuchni paryskiej i regionalnej, kolegach z całego świata – tych przebogatych, którzy chcieli poznać tajniki kuchni bo mieli taki kaprys i tych, którzy kosztem wielu wyrzeczeń opłacili czesne. Przy okazji dowiadujemy się wiele o Francuzach, o Paryżu, a także o samym autorze.

Pan Marek dołącza wiele przepisów, a czytanie o potrawach i daniach jest katorgą dla tych, którzy mają wyobraźnię i ochotę na coś do przegryzienia.
dziennikwschodni.pl Maria Kolesiewicz, 2012-11-07

Wałkowanie Ameryki (twarda oprawa)

Przeciętny Amerykanin, powiedzmy James Smith, waży 88 kg przy 177,5 cm wzrostu. Z książki Marka Wałkuskiego „Wałkowanie Ameryki" dowiadujemy się ponadto, że zjada rocznie 8 kg boczku i wypija 190 litrów napojów gazowanych. Jego droga z domu do pracy wynosi 25 km. A jeśli skończył podstawówkę, gimnazjum i liceum (bez studiów), to przez 12 lat przed rozpoczęciem lekcji 2 tysiące razy przysięgał wierność amerykańskiej fladze. Polski uczeń ironizuje za Muńkiem Staszczykiem, by „nie pluć na godło". I, oczywiście, pluje.
Tygodnik Angora 2012-11-11
« < 4633 4634 4635 4636 4637 ... 4664 > »